Uczniowie z klas gastronomicznych kolejny raz uczestniczyli w branżowych targach. Tym razem udali się do Nadarzyna k. Warszawy na "Warsaw Gastro Show".

 

29 października  2016 roku uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunami p. Anną Mazur i p. Elwirą Gryzek udali się  na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne „Warsaw Gastro Show”. Targi odbywały się w dniach 27-29 października  2016 r.w Centrum Targowo-Kongresowym „Ptak Warsaw Expo” znajdującym się w Nadarzynie k. Warszawy. „GastroShow” to jedne z największych i najważniejszych wydarzeń targowych w Polsce. Celem przedsięwzięcia było zaprezentowanie uczniom ekspozycji targowej w zakresie wyposażenia i sprzętu, innowacyjnych rozwiązań dla branży gastronomicznej oraz pokazanie różnorodnej oferty produktów spożywczych. Grupa spotkała się w sobotę w głównej hali przy kasach rejestracyjnych i odebrała karty wstępu od opiekuna około 9.30. Podczas zwiedzania targów mieliśmy okazję zapoznania się z różnorodną ofertą produktów gastronomicznych, nowoczesnych rozwiązań technicznych oraz usług świadczonych w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Ekspozycja targowa była podzielona na siedem segmentów tematycznych :
•    salon produktów regionalnych
•    salon kawy i herbaty
•    strefę żywności i napojów
•    strefę ucznia
•    salon win
•    strefę urządzeń i wyposażenia do gastronomii
•    warsztaty sushi


Na targach obecni byli przedstawiciele wiodących firm z branży gastronomicznej z Polski oraz z zagranicy. Wystawcy na swoich stoiskach prezentowali nowoczesny sprzęt i wyposażenie zaplecza gastronomicznego, sal restauracyjnych, dekorację wnętrz oraz zastawę stołową i porcelanową. Dużym walorem edukacyjnym była promocja specjalistycznego oprogramowania dla sekcji gastronomicznych. W ramach targów odbyły się również pokazy i szkolenia pozwalające na aktywne uczestnictwo, np.:
•    Konkurs kuchni włoskiej
•    Konkurs True Artisan Cafe
•    Konkurs na najlepszą restaurację –Liga Mistrzów ZOMATO
Na targach „GastroShow” mieliśmy możliwość zapoznania się z innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w gastronomii w zakresie wyposażenia zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów oraz kompleksową ofertą usług i produktów dla branżygastronomicznej. Poznaliśmy różne sposoby przygotowywania i serwowania kawy, która poza zaletami smakowymi zachwycała formą estetyczną. Dodatkową atrakcja dla uczestników wyjazdu była możliwość wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez znanych Mistrzów Kulinarnych min.: Josepha Seleetso, Karola Okrasę, Top Chefa Dariusza Kuźniaka oraz w spotkaniu z autorką programu „Ewa Gotuje” – Ewą Wachowicz i aktorem Kevinem Aistonem. Uczniowie zapewnili, że na pewno w przyszłym roku też będą chcieli uczestniczyć w takich targach.

praktyki

zdz dziennik

Oddziały przygotowania wojskowego

  OPW

patronat

VR