W tym tygodniu gościliśmy Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Uczniowie z klas technik usług fryzjerskich i technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach z kosmetologii i dietetyki.

Na warsztatach zostały przeprowadzone doświadczenia związane z oceną sensoryczną i organoleptyczną ulepszaczy smakowych wykorzystywanych w gastronomii. Uczniowie musieli rozpoznać zapachy i smaki ulepszaczy stosowanych w gastronomii (rozpuszczalnych w wodzie i mleku). Ocena sensoryczna odgrywa bardzo ważną rolę w przemyśle spożywczym i produkcji gastronomicznej, warunkuje utrzymanie produkcji na właściwym poziomie i jest czynnikiem stałej poprawy jej jakości. Uczniowie mieli możliwość zadawania pytań związanych z dalszym szkoleniem się w gastronomii. Natomiast nasze fryzjerki uczestniczyły w badaniu palpacyjne skóry głowy i włosów, dokonywały diagnozy włosów i skóry głowy za pomocą lampy Wood'a. Doskonaliły swoje umiejętności z zakresu diagnozy za pomocą Trichoskopu. Ciekawym ćwiczeniem było wykonanie pomadki do ust oraz pillingu. Były to bardzo cenne zajęcia. Cieszymy się, że współpracujemy z Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.

praktyki

zdz dziennik

Oddziały przygotowania wojskowego

  OPW

patronat

VR